Sommarplågor i all ära

Att lyssna på musik under sommaren är obligatoriskt om man vill känna sig glad, exalterad och tillfreds med solen och värmen. Jag skapar ofta topplistor via en känd svensk strömningstjänst för musik.

Vad är en sommarplåga?

En sommarplåga är varken en mygga eller en ansamling av myror någonstans. Nej, det handlar om musik oavsett genre som tagit in sig på radiokanalernas topplistor/mest spelade-listor. Eftersom genren kan variera så varierar även stilen, vilket kan blidka vissa individer och förarga andra. Troligtvis blev en sådan låt kallad sommarplåga då den inte gick att värja sig från om man körde bil. Att byta radiokanal fungerar inte heller eftersom artisten förstås vill få största möjliga exponering till allmänheten.

Vem tillverkar en sommarplåga?

För det mesta så går artisten inte in för att göra en sommarplåga, om nu inte temat specifikt handlar om sommaren. Artisten sjunger/spelar instrument medan producenten adderar ljudeffekter och diverse slingor för att göra låten så professionell som möjligt.

Sommarplågan kan släppas under vinterhalvåret och glömmas bort en tid därefter för att sedan uppvisa sin potential under sommaren. En sommarplåga brukar inte vara ensam utan konkurrerar ofta med andra sånger. Trots detta utses en sommarplåga varje år av olika institut.

Midsommar

Under midsommar vill man gärna dansa små grodorna med barnen eller kanske valsa bland de vuxna. Då krävs mildare sånger som handlar om så mycket bas.

Stranden

När det kommer till att gå till stranden så måste man visa hänsyn till de övriga badgästerna och kanske inte ta med sig alltför stora bergsprängare. På stranden kan man lyssna på det man vill, men reggae, pop och andra liknande genrer brukar vara populära att sola till eller spela boll till.

Det finns alltså en uppsjö av möjligheter och genrer därtill som kan hjälpa dig att komma i rätt stämningsläge eller humör. Och om du inte gillar sommarplågorna på radion – gör då egna spellistor!