Att gå till frisören är inte min favoritaktivitet

Det är lätt när jag klipper min pojkvän, han blir alltid snaggad och prydlig. Tyvärr måste jag gå till frisören för att få ordning på mitt ostyriga hår.

Vad är en frisör?

En frisör är en yrkesmänniska som utövar ett hantverk, det vill säga klippa människohår. Oftast handlar det om håret som sitter på hjässan, men det kan också handla om att klippa skägg eller ansa mustasch. En sådan arbetare kallas ofta för barberare.

Frisörens uppgift är att klippa håret i önskad längd och om kunden så önskar i en viss frisyr. Hår växer i en viss takt, denna kan vara individuell men kan också påverkas av kost. Det handlar dock inte om några större avvikelser, och myten om att hår skulle växa snabbare ju oftare det klipps stämmer inte. Inte heller skägg växer snabbare för att man rakar det. Anledningen till illusionen är att stubben som bildas är styvare och därför tros ge snabbare tillväxt.

Var jobbar frisören?

Frisören jobbar på en egen salong eller ihop med andra frisörer/barberare. Ibland finns även nagelterapeuter eller massörer representerade på den platsen. Vissa salonger kan alltså vara multisalonger där kunden kan välja och vraka bland alla behandlingar som finns representerade i respektive salong.

Vad kostar en klippning?

En klippning kan kosta allt från en hundralapp till en tusenlapp. Priset styrs av hur välutbildade frisörerna är (utbildade frisörer med gesällbrev är attraktivast), deras erfarenhet och så vidare. Även hyran för salongen kan ha en inverkan på slutpriset hos kunden. Då frisörer verkar på en marknad är det därför kunderna som avgör om priset är vettigt. Om färre kunder än normalt dyker upp kanske salongen måste överväga att sänka priset.

Olika frisyrer

Jag gillar att ha page, men axellångt kan också vara fint. Av någon anledning så har jag längre hår på sommaren, kanske för att det är så bökigt att hålla håret på plats under mössan på vintern.

Nu ska jag äntligen klippa mig!